Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Λίγα λόγια για τη γάστρα

Η λέξη γάστρα προέρχεται από τη λέξη γαστήρ που σήμαινε αρχικά τη γαστέρα δηλαδή το εξογκωμένο μέρος της στάμνας ή άλλων παρόμοιων πήλινων αγγείων. Αργότερα επικράτησε να σημαίνει το πήλινο σκεύος το οποίο είχε σχήμα κόλουρου κώνου και χρησίμευε για την φύτευση διακοσμητικών κυρίως φυτών. Ωστόσο στη μαγειρική έχει άλλη σημασία. Γάστρα ονομάζεται ο τρόπος ψησίματος του κρέατος ή της πίτας καθώς και το σκεύος που χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό. Αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς τρόπους παρασκευής φαγητού όπου παλιότερα τοποθετούσαν το σκεύος σε λάκκο με αναμμένη φωτιά ενώ πιο σύγχρονα έχτιζαν το άνοιγμα του φούρνου επιτυγχάνοντας το τέλειο ψήσιμο! Σήμερα, με τον όρο γάστρα εννοούμε το σκεύος που κλείνει με καπάκι. Διατίθεται σε διάφορα υλικά όπως μαντέμι , πηλό και άλλα. Το μαγείρεμα στη γάστρα διατηρεί τα αρώματα του φαγητού ενώ τα  χρώματα των λαχανικών που συνήθως χρησιμοποιούμε παραμένουν ζωντανά.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται μία παραδοσιακή μέθοδος( μιλώντας για πήλινη γάστρα)  κατα την οποία η νοικοκυρά φτιάχνει ένα απλό ζυμάρι με νερό και αλεύρι και δημιουργεί μια λωρίδα ζύμης την οποία τυλίγει γύρω από το καπάκι. Μ' αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει το απόλυτο σφράγισμα του σκεύους και αφότου ψηθεί μπορεί να σπάσει το ψημένο ζυμάρι για να ανοίξει το καπάκι!

Φυσικά, όλα αυτά αφορούν κάποιον που ξέρει να εκτιμήσει το καλό φαγητό και να δείξει και την ανάλογη υπομονή! Διότι, ως γνωστόν , το καλό πράγμα αργεί να γίνει.....
Έτσι και το φαγητό μας για να πετύχει θέλει αργό ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία! Το αποτέλεσμα όμως σε αποζημιώνει!!!! Εντυπωσιακό επίσης, είναι οτι μπορείς να παρουσιάσεις στο κέντρο του τραπεζιού σου τη γάστρα με το μαγειρεμένο φαγητό λόγω της εξαιρετικής της εμφάνισης!

Δε θα διαφωνήσω οτι όλα τα παραπάνω θέλουν μεράκι, χρόνο, ταλέντο κι ότι πιθανόν κάποιοι από μας να μην διαθέτουν κάτι από αυτά. Ωστόσο αξίζει να προσπαθήσουμε. Δυστυχώς, ( από προσωπική εμπειρία ) έχουμε μάθει στο ετοιματζίδικο φαγητό δίνοντας σημασία σε πράγματα δευτερεύουσας αξίας και παραμελώντας εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι που κάποτε ήταν σημαντικό σε μία οικογένεια!

Διάβασα κάπου οτι το όνομα της γάστρας (γαστήρ= κοιλιά) υποδηλώνει μία δημιουργία που προσομοιάζεται με κυοφορία! Κλείνοντας θα πω οτι το μαγείρεμα είναι δημιουργία, θέλει τέχνη και φαντασία  αλλά αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις πότε αν μπορείς!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου